Svet-Stranek.cz
Originální strojní zařízení z let 1869- 1918.
Hospoda na Vodárně

Aktuální sdělení- zdražení, nebo další změny v provozu hospody::Originální strojní zařízení z let 1869- 1918.

Aktuální sdělení- zdražení, nebo další změny v provozu hospody:


11. 2. 2024


      Od otevření Hospody na Vodárně "MAŠINHÓZU" v roce 1998 jsme hosty vždy dopředu informovali o nepříjemném zdražování. Když byl ještě zájem o odběr celých sudů, tak jsme upozorňovali hosty do kdy je mohou zakoupit ještě za nižší cenu a mnohokrát se stalo, že pokud pivovar zdražoval o 40 - 50 haléřů, tak jsme nezdražovali vůbec. Vždy jsem si říkal "jak by se tobě líbilo, kdybys zdražení poznal až při placení, že cena jaksi nesedí".

      Za ta léta, co je hospoda otevřená, se mi mnohokrát potvrdilo, a rád tuto životní zkušenost opakuju, že slušnost není ctnost, ale slabost! Nejen že nikdo nikdy neocenil, že se k hostům snažíme chovat slušně - a to neplatí jen o zdražování!, ale v konečném důsledku jsme nakonec byli vždy ti špatní my. Ostatní hospody přece musí platit nájem atd. atd. A platí to stále!

     Proto se hostům, hlavně těm, kteří si váží slušného chování, omlouváme, že na zdražení nebudeme již dopředu upozorňovat. Byla by ale krajní neslušnost to neříct hostům alespoň u prvního piva první den zdražení, takže alespoň u tohoto zůstaneme.

   

.......................................................................................


16. 9. 2019


Zdražení od 7. 10. 2019.


      Čínští soudruzi, coby majitel Pivovarů Lobkowicz, kam patří i pivovar Černá Hora, zase zdražují. Přitom od toho posledního neuplynul ani rok. Jenom zapomněli dodat, jak to chodilo za bolševika u nás, že se "zvýší kvalita našich výrobků". Od 1. 10. 2019 se pro odběratele zvyšují nákupní ceny a ke stejnému kroku musíme Bohužel přistoupit i v Hospodě na Vodárně "MAŠINHÓZU". U 0,5 l piva a 0,3 l černohorských limonád se od 7. 10. 2019 zvýší naše prodejní ceny 0 1,5 Kč.

      Všem hostům se za tento velice nepříjemný krok omlouváme. S největší pravděpodobností ale ani po 7. říjnu nebudeme patřit k nejdražším hospodám v našem regionu. Budeme rádi, když nám i nadále, nejen z tohoto důvodu, zachováte svou přízeň. DĚKUJEME.

 

..............................................................................................

 

16. 10. 2018


                      Zdraženíod1.11.2018.


     Po necelých čtyřech letech jsme nuceni přistoupit k velice nepopulárnímu kroku, ke zdražení. Nákupní ceny se od toho minulého, 4. 2. 2015, neustále zvyšují a situace došla tak daleko, že některé zboží prodáváme bezmála za stejnou cenu, za kterou nakupujeme. Například nákupní cena vína v balení 0,187 l je 27,8 Kč a ta prodejní 28,5 Kč. Onou poslední kapkou je zvýšení cen piva a limonád pivovarů Lobkowicz od 15. 10. 2018.

     V žádném případě ale nepůjde o drastické plošné zdražení, a aniž bych chodil po okolních hospodách a zjišťoval jejich ceny, nebude Hospoda na Vodárně "MAŠINHÓZ" nejspíš tou nejdražší. Zdražení se bude týkat toho zboží, u kterého se nákupní ceny za poslední 4 roky zvýšily víc jak o 10 % a piva. U doplňkového zboží, destilátů a likérů to bude maximálně v korunách, u piva o korunu padesát.

      Velice se všem hostům za tento, byť nezbytný, krok omlouvám a doufám, že Vás neodradí od návštěvy Hospody na Vodárně "MAŠINHÓZU".


     Josef Kokolia

..............................................................................................



5. 1. 2018


       Opětovná zařazení černohorského Granátu do naší nabídky.


     Koncem roku 2017 jsme opětovně zařadili do naší nabídky Granát, tmavý ležák 12% pivovaru Četná Hora. Jak je uvedena v článku níže, na jaře loňského roku přestal pivovar Černá Hora stáčet toto pivo do sudů s menším obsahem. Aby bylo pivo čerstvé, odmítli jsme odebírat Granát ve větších sudech, protože by byl zbytečně delší dobu naražený. Koncem loňského roku se naštěstí pivovar Černá Hora opět vrátil k stáčení Granátu i do sudů s menším obsahem. Soudě podle výtoče, černohorský Granát hostům chutná.


     Josef Kokolia

..............................................................................................


11.6. 2017

 

Vynucené změny v nabídce čepovaných piv.

 

    Velice se omlouváme všem hostům Hospody na Vodárně „MAŠINHÓZU“, pro které byly v poslední době změny v naší nabídce čepovaných piv změnami k horšímu. Jak jsme Vás již letos 8. 3. informovali, pivovar Černá Hora ukončil výrobu nefiltrovaného Pátera a nedlouho poté podstatně omezil pro náš region i nabídku piv ostatních pivovarů, které patří do skupiny Pivovary Lobkowicz. Tím byla jakákoli snaha dělat v Hospodě na Vodárně "MAŠINHÓZU" nějaké ankety, jak uvádíme v článku níže, jakým pivem nahradit nefiltrovaného Pátera, absolutně bezpředmětná, protože na výběr zůstaly jen dvě nefiltrované 11%. Navíc, jak se v letošním roce již stává pravidlem, jsme se toto dozvěděli, až si hosté vybrali Klášter, který dříve v nabídce byl, ale nyní se do naší oblasti, z rozhodnutí pivovaru Černá Hora, DODÁVAT NEBUDE! Nakonec si naši hosté, z možných dvou piv, vybrali kvasnicového Ježka pivovaru Jihlava.

    Další problém nastal s dodávkami černohorského Granátu v sudech, které jsme odebírali. Aby nebyl sud s Granátem dlouho naražený, odebírali jsme sudy o menším obsahu, do kterých již nemíní pivovar Černá Hora toto pivo stáčet. Na mail do pivovaru, kde jsem žádal kompetentní pracovníky, aby brali ohled i na malé vesnické hospody, kde není taková výtoč jako na „Svoboďáku“, zatím nikdo nereagoval a nejspíš nikdy reagovat nebude! Abychom se nemuseli stydět za to, že naražený sud příliš dlouho čepujeme, byli jsme nuceni nahradit černohorský černý ležák Granát za sudový řezák- 11% polotmavý protivínský Granát, který vytočíme dřív, jako když řezák, černé se světlým pivem, mícháme.

      Ještě jednou se velice omlouváme všem našim hostům za uvedené změny a snad Vám budou nová piva chutnat.

      Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vaši návštěvu.

 

       Josef Kokolia

..............................................................................................

 

8.3. 2017

 

Konec výroby nefiltrovaného Pátera v pivovaru Černá Hora.

       

      7. 3. jsme se po objednávce piva dozvěděli, že pivovar již nefiltrovaný Páter nevyrábí. Bez náhrady. Důvodem byl pokles jeho prodeje pod technologické minimum. Od dnešního dne je v Hospodě na Vodárně "MAŠINHÓZU" seznam s nabídkou několika nefiltrovaných piv a hosté se mohou zúčastnit ankety, které pivo by jim místo nefiltrovaného Pátera chutnalo. Pokud by některé získalo dostatečnou přízeň, pivo na ochutnávku objednáme. Do té doby, nebo pokud žádné pivo naše hosty nezaujme, budeme mít v nabídce "obyčejný " Páter.

        Všem hostům, kteří do Hospody na Vodárně "MAŠINHÓZU" na nefiltrovaný Páter rádi zašli, se za pivovar Černá Hora omlouváme.

 

           Josef Kokolia

..............................................................................................

 

5.1. 2017

    

Od 1. 1. 2017 se ve vnitřních prostorách hospody nekouří.

 

Již delší dobu jsme uvažovali o zákazu kouření v Hospodě na Vodárně „MAŠINHÓZU“. I když jsme k tomuto kroku přistoupili jako poslední hospoda v Moravských Bránicích, měli jsme minimálně jeden důvod, proč toto rozhodnutí neuspěchat. Nechtěli jsme arogantně, aniž by nás zajímal názor hostů, někomu něco nařizovat! Na to tady máme, s arogancí jemu vlastní, stát!! Více jak rok jsme si proto anonymně zapisovali kolik nás denně navštíví kuřáků a nekuřáků, z čehož jasně vyplynulo, že je to bezmála 80% nekuřáků.

Na základě tohoto zjištění jsme začátkem dubna 2016 umístili na zahrádce sdělení hostům, kde jsme jim s dostatečným předstihem pěti měsíců oznámili, že se nebude na zkušební dobu od 1. 9. 2016 ve výčepu kouřit. Až na zcela ojedinělé výjimky tento zákaz kuřáci plně respektovali, za což bych jim chtěl poděkovat a velice si vážíme jejich ohleduplnosti.

Protože se čtyřměsíční zkušební provoz osvědčil a za celou dobu jsme se nesetkali se zásadním nesouhlasem hostů, ani nenastal úbytek našich stálých hostů kuřáků, rozhodli jsme se pro trvalý zákaz kouření ve vnitřních prostorách Hospody na Vodárně „MAŠINHÓZU“. Hlavní důvod je ale ten, že by bylo bezohledné ignorovat názor většiny našich hostů, kterým kouření v uzavřeném prostoru vadí.

V letních měsících to jistě není problém, protože letní zahrádka má dostatečnou kapacitu.V zimních měsících se kuřákům omlouváme, že musí kouřit venku. Na omluvu můžeme pouze dodat, že nemusí stepovat v dešti a místo pro kouření je v kryté zahrádce, kde si mohou sednout ke stolu s lavicemi s látkovým potahem a molitanovými podložkami.

Ještě jednou děkujeme všem ohleduplným kuřákům za pochopení a doufáme, že nám zachovají svou přízeň.

 

Josef Kokolia